Subsidie zonnepanelen

omdat de Rijksoverheid verduurzaming wil stimuleren, kan men subsidie aanvragen op zonnepanelen. Met ingang van 1 januari 2023 betaal je geen btw meer! Er geldt dan een btw tarief van 0% voor de levering en installatie van zonnepanelen op of bij een woning.

Bovendien krijg je de mogelijkheid om te salderen.

Lees hieronder meer!

Prijs zonnepanelen

De prijs voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen is vooraf nooit precies aan te geven. De prijs is afhankelijk van tal van factoren die bij ieder huist verschilt. Je kunt dan denken aan:

  • Geschiktheid van het dak (plat of schuin)

  • Kwaliteit van het dak

  • Ligging van het dak

  • Vermogen van de zonnepanelen (hoeveelheid Wattpiek Wp)

  • Gebruik van (micro)omvormers

  • Verbeteringen in de meterkast

  • Leidingwerk

  • Graafwerkzaamheden

  • Garanties

We geven je een indicatie van de prijs gebaseerd op een schuin dak met één legveld en een seriegeschakelde omvormer:

Wattpiek zonnepanelenTotale vermogenIndicatie KWh opbrengst per jaarKosten excl. btw
8 panelen435348031504100 – 4300
10 panelen435435039004900 – 5100
12 panelen435522047005700 – 5900

De genoemde prijzen zijn exclusief btw.  Met ingang van 1 januari 2023 geldt een btw tarief van 0%. Dat btw-tarief van 0% geldt alleen voor de levering en installatie van zonnepanelen op of bij een woning.

BTW 0%

Bij de aanschafkosten moest je ook een bedrag aan btw betalen. Dat was 21% van de aanschafkosten.

Met ingang van 1 januari 2023 geldt een btw tarief van 0%. Dat btw-tarief van 0% geldt alleen voor de levering en installatie van zonnepanelen op of bij een woning.

Het 0%-tarief geldt ook voor bijvoorbeeld de aanleg van kabels, het montagemateriaal en zogenoemde optimizers en omvormers. En voor de aanpassing van de meterkast in verband met de aanschaf van uw zonnepanelen.

Voor andere werkzaamheden, zoals een mogelijke versteviging van het dak of installatie van een warmtepomp, blijft het btw-tarief 21% gelden.

Salderen levert geld op

Zonnepanelen kopen kost geld. Maar daarna bespaar je flink op je energiekosten. Je kunt er zelfs aan verdienen. De energie die je teruglevert wordt verrekend met je verbruik. Dat heet salderen.

Op dit moment geldt dat je de energie die je hebt opgewekt mag wegstrepen tegen de energie die je hebt verbruikt. Bij de verrekening op de jaarnota van jouw energiebedrijf  wordt voor beide hetzelfde tarief gebruikt.

Terugleveren?

Met zonnepanelen wek je stroom op en tegelijkertijd gebruik je ook stroom. Wassen, drogen, verwarming etc. Zodra je panelen meer stroom opwekken dan je op dat moment gebruikt, lever je het overschot automatisch terug aan jouw energieleverancier. Kies je voor een thuisbatterij/accu, dan sla je de overige energie op en gebruik je dit op momenten dat de zonnepanelen niet opwekken. Het resultaat daarvan zie je op de jaarnota.

Energiebespaarlening

De Energiebespaarlening wordt verzorgd door het Nationaal Warmtefonds. Het fonds helpt energiebesparende maatregelen mogelijk te maken. Dus ook de aanschaf van zonnepanelen valt onder de regeling. Voorwaarde is wel dat u nog 1 andere energiebesparende maatregel uitvoert. Kijk vooral op maatregelenlijst van het Nationaal Warmtefonds.

Energiesubsidie

Op Energiesubsidiewijzer vind je nog meer mogelijkheden voor subsidie bij energiebesparende maatregelen